Špajza a jej výhody

Výhody špajze oceníme hlavne v letných mesiacoch, keď je naša chladnička napchatá na prasknutie rýchlo sa kaziacimi potravinami a my nevieme, kam dať tie ostatné, ktoré síce nepotrebujú príliš veľký chlad, no vzhľadom na vysoké teploty by sa stali napríklad minerálne vody, pivo, kompóty a podobne požívateľnými jedine s pomocou kociek ľadu. V súčasnosti sú síce na trhu veľmi objemné chladničky, kde sa dá umiestniť naozaj všetko, no tu musíme rátať so zvýšenou spotrebou elektrickej energie.

 

Výhody určite oceníte

Je naozaj na škodu veci, že moderné byty v rámci zväčšenia obytnej plochy v mnohých prípadoch s praktickou špajzou nepočítajú. Strácame tak možnosť kvalitne uskladniť množstvo zásob, ktorým chladnička neprospieva, no zároveň im neprospieva ani príliš veľké teplo. Jedná sa hlavne o krátkodobé uskladnenie čerstvého ovocia ,zeleniny, údenín, vajec a podobne,  ale aj o dlhodobé uskladnenie napríklad džemov, zaváranín, kompótov či medu.

 

Ideálna teplota

Čo to vlastne špajza je? Špajza je miestnosť, nachádzajúca sa v blízkosti kuchyne, tak aby sme suroviny a potraviny mali po ruke. Na rozdiel od komory, umiestnenej zväčša v pivničných priestoroch, pod schodiskom a podobne by mala byť špajza odvetrávaná priamym vetraním. Špajza má byť chladná. Odborníci udávajú, že ideálna teplota vnútri špajze by mala byť okolo 7°C  a nemala by presahovať 10°C.  Vhodné je aby bola umiestnená na severnej strane domu a mala by byť dobre vetraná. Iba tak sú vytvorené ideálne podmienky na skladovanie potravín a polotovarov (múka, soľ, cukor). Náhrada špajze takzvanými potravinovými skriňami môže, ale aj nemusí byť šťastným riešením. Tie luxusnejšie síce majú program stálej teploty, dokonca aj vínotéku, no k ich spoľahlivému chodu tak, ako u chladničiek, potrebujeme elektrickú energiu a tá nie je lacná.

 

Organizácia

Ak máme doma maličkú špajzu, permanentne preplnenú, nemusíme zúfať. Základom je vyňať z nej veci, ktoré tam nepatria. Pre vysávač, lyžiarky a sezónne veci existuje totiž modernejšie riešenie uskladnenia napríklad formou závesných skríň, alebo uskladňovacích košov v stropných podhľadoch. Keď ani napriek tomuto zásahu nebude v špajzy dostatok priestoru, zoberme si meter a merajme. Pozrime si, či nemáme v nej hoci aj malý nevyužitý priestor a doplňme ho vhodným regálom. Berme ohľad na to, že miesto je obmedzené. Nemusíme mať teda všetky regály úplne rovnaké. Plytkejšie policové systémy využijeme najmä pri dverách, aby sme mohli do špajze pohodlne vstupovať aj vychádzať z nej.

Špajze sú vďačným riešením uskladňovania potravín, ktorý tu bol po stáročia a mal by pretrvať aj do budúcnosti.  Záleží len na nás a na tom, či si uvedomíme, čo všetko nám kvalitná špajza môže ponúknuť.